Идващите в България с недобри намерения трябва да се превъзпитат, смята патриархът
16.08.2016 | 08:50
econ.bg
Идващите в България с недобри намерения трябва да се превъзпитат, смята патриархът
На въпрос али трябва по някакъв начин да се обединят християните в Европа заради трудностите, пред които са изправени, патриархът отговаря: "Казал е Божественият Спасител желая всички да бъдат едно, в неговото име"

Идващите в България с недобри намерения трябва да бъдат превъзпитани, за да станат нови хора. Това коментира патриарх Неофит пред БНТ в отговор на въпрос за какво се моли сега, когато "бежанската вълна минава през България, а Европа, е жертва на радикализация".

"Струва ми се, че трябва да вярваме в доброто. Да направим тъй, че тези, които идват с недобри намерения в нашата страна, да бъдат превъзпитани така, че да станат нови хора. Защото, както Спасителят казва Бог не иска смъртта на грешния, но да се обърне и да бъде живот", казва Неофит.

На въпрос али трябва по някакъв начин да се обединят християните в Европа заради трудностите, пред които са изправени, патриархът отговаря: "Казал е Божественият Спасител желая всички да бъдат едно, в неговото име".

По повод отминалия всеправославен събор, в който Българската православна църква реши да не участва под предлог, че има несъгласия с дневния ред и опасения, че няма да има възможност за дискусии, Неофит посочва, че "единство се постига трудно, но то е много ценно за нашия живот, както в църквата, така и в държавните органи".

Според него този събор дава възможност да се огледат още веднъж обстойно "нещата, които бяха включени в темите на събора, и да се постигне онова, което е необходимо на църквата и обществото ни".

Неофит подчертава, че в православието винаги е имало диалог и ако някои неща са се постигали по-трудно, с по-големи трудности, има начини да се постигне единство, "такова, каквото е необходимо на църквата и на хората, за да живеят спокойно".

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти