Избирането на Пучдемон се отлага
30.01.2018 | 16:00
econ.bg
Избирането на Пучдемон се отлага
Каталунският парламент не посмя да гласува днес за председател на Женералитета

Председателят на регионалния парламент на Каталуния Роже Торен отложи днешното заседание, което трябваше да избере лидер на местното правителство (Женералитета). Единствен кандидат за поста бе укриващият се в изгнание Карлес Пучдемон. „Заседанието се отлага, а не се отменя.

Няма да предложа друг кандидат“, заяви Торен. По неговите думи той лично бил обещал да гарантира имунитет на Пучдемон и всички депутати. Торен добави, че „нито вицепремиерката на Испания Сорая Сантамария, нито Конституционният съд ще решава кой да стане председател на Женералитета на Каталуния, защото това ще направят демократично избраните депутати“.

Заседанието трябваше да започне в 16:00 ч. българско време. Конституционният съд на Испания реши преди дни, че Пучдемон не може да бъде премиер, ако не се върне да се закълне лично пред местния парламент.

От октомври той се укрива в Брюксел, защото е издирван в родината си по обвинения в противодържавна дейност и бунт заради обявяването на независимост. Каталунските сепаратисти обмисляха възможността да гласуват встъпването му в длъжност чрез видеовръзка. Но това няма да е законно.

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти