Избраха шестима съдии за новия ВСС
16.09.2012 | 10:14
Избраха шестима съдии за новия ВСС
Делегатите заседаваха близо 24 ч., повечето не останаха, за да разберат резултатите от гласуването си

Общо 426 съдии избраха своите шестима представители в бъдещия Висш съдебен съвет (ВСС) след две гласувания – първи тур и балотаж. Това са Камен Иванов, Юлия Ковачева, Милка Итова, Даниела Костова, Галя Георгиева и Калин Калпакчиев, информират от пресцентъра на ВСС.

Събранието започна в 9:00 часа вчера (15 септември 2012 г.) и продължи почти цяло денонощие. Това, че целият изборен процес е достъпен за наблюдатели от неправителствените организации и медиите гарантира пълната прозрачност на избора, заложена в специални правила, гласувани от делегатите, подчертават от ВСС.

Камен Иванов, съдия от Апелативния съд, единствен е избран на първи тур. Той е получил 244 гласа от общо 426 гласували, с което е събрал необходимите за това 214 гласа.

Юлия Ковачева, съдия от Върховния административен съд (ВАС) е получила 183 гласа, Милка Итова, която е представител на Софийски градски съд (СГС) – 176 гласа, а Даниела Костова от Варненския Окръжен съд – 167 гласа. Следват Галя Георгиева от Апелативния съд в Пловдив, за която са гласували 159 съдии и Калин Калпакчиев от Софийския Апелативен съд със 153 гласа.

bTV допълва, че след близо 24 часа изборен процес в крайна сметка гласувалите съдии са си тръгнали от събранието, без да видят кои са шестимата членове на новия ВСС от съдебната квота. Заради голямото забавяне, провокирано от административни и уставни неуредици, повечето съдии са напуснали залата преждевременно и не изчакали да стане кой ще ги представлява във висшия орган на съдебната власт. До края на дълго проточилия се изборен ден са останали само около 40 делегати.

Няколко часа вчера са били нужни на делегатите да определят процедурите за работа на изборната комисия и да направят организацията по изслушването на кандидатите за членове на ВСС, предаде БГНЕС. Изслушването е започнало следобед същия ден и е продължило часове. Камен Иванов е бил избран около 5:00 часа тази сутрин (16 септември 2012 г.).

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти