Изкачихме 2 места по социален напредък
22.06.2017 | 12:40
econ.bg
Изкачихме 2 места по социален напредък
Страната постига 74,42 точки по индекса, с което се нарежда сред страните със социален напредък над средното ниво и е само на две места от групата на страните с висок социален напредък

България се изкачва с две позиции нагоре спрямо миналата година до 41-во място в света от гледна точка на социалния напредък. 

Това сочи последният доклад Social Progress Index 2017 на американския мозъчен тръст Social Progress Imperative, цитиран от Инвестор. 

Страната постига 74,42 точки по индекса, с което се нарежда сред страните със социален напредък над средното ниво и е само на две места от групата на страните с висок социален напредък. За сравнение, през 2016 г. България отбеляза 72,14 точки. 

По БВП на глава на населението страната заема 47-мо място със 17 хил. долара.

Индексът, който тази година включва резултатите на 128 страни в света, измерва социалния напредък по 12 компонента, разделени в три основни показателя: основни нужди на индивида, основи на благосъстоянието и възможности, които се предлагат на индивида. 

По тези показатели България отново се справя най-добре от гледна точка на основните нужди, и най-вече по компонентите, свързани с осигуряването на подслон и с изхранването и предоставянето на основни медицински грижи. По този общ показател страната се нарежда на 38-мо място в света. 

Интересното е, че в сравнение с предишната година България отчита обратни резултати при основите на благосъстоянието и възможностите, които се предлагат на индивида. Докато през 2016 г. представянето ни е било най-слабо по показателя, свързан с възможностите, с 52-ро място, тази година тук се изкачваме до 47-ма позиция. 

Най-силна оценка се дава на личните права, както и на достъпа до специализирано образование, като по този индикатор сме на 38-мо място. 

България обаче продължава да се представя изключително слабо, когато говорим за личната свобода и избора, заемайки едва 80-то място в света. 

От друга страна, по отношение на основите за благосъстоянието България се измества с 4 места надолу до 51-ва позиция и с 76,54 точки. В рамките на този показател на високи нива са достъпът до основно образование и качеството на околната среда. 

Най-лоши са резултатите от гледна точка на здравето и благоденствието с едва 75-то място.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти