Измамници спестяват от винетки в центъра на София
10.10.2013 | 08:50
Измамници спестяват от винетки в центъра на София
Фирмите масово регистрират офисите си като жилища - стикерите за паркиране са много по-евтини

Интензивни проверки провеждат екипи на Центъра за градска мобилност (ЦГМ) в централните райони на столицата, предаде "Монитор". Инспекциите се правят във връзка с преиздаването на винетните стикери, тъй като на първи октомври е са изтекли близо 5 хил. от общо 8 хил. стикера.

Конкретно от ЦГМ проверяват дали имотите, регистрирани като жилищна собственост, в действителност не са фирми. Оказва се, че съществува практика собствениците на бизнес, разположен в партерните етажи на сградите, да го регистрират като жилище, за да спестят средства от винетки за паркиране.

Цената на стикер е 150 лв. за "синя" зона и 100 лв. за "зелена" за собственици на апартамент. Паркирането на фирмени автомобили за т. нар. "служебен абонамент" се таксува съответно за 650 и 450 лв. месечно.

С други думи, измамниците по тази схема си спестяват годишно 7650 лева от "синя" и 5300 лева от "зелена" зона.

До момента резултатите от проверките са красноречиви. Направени са 68 инспекции по адреси, като 25 от тях са се оказали офиси, посочи Милева.

"Нашите специалисти много стриктно проверяват подадените в ЦГМ документи. Проверките на място ще продължат само с огледи отвън", каза тя, като допълни, според промените в наредбата за паркирането при констатирани нарушения ще сигнализират компетентните органи.

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти