Износът ни за ЕС намалява, вносът се увеличава
09.01.2013 | 12:54
Износът ни за ЕС намалява, вносът се увеличава
За първите десет месеца от 2012 г. външнотърговското ни салдо с общността е отрицателно

Износът на България за Европейския съюз (ЕС) през периода януари-октомври 2012 г. е намалял с 3,1% спрямо същия период на предходната година. Той е в размер на 19,9 милиарда лева. Това сочат предварителните данни на последния анализ на Националния статистически институт (НСИ).

В рамките на интервала основните търговски партньори на България са Германия, Италия, Румъния, Гърция, Франция и Белгия. Общи те формират 70,8% от износа за държавите - членки на ЕС.

Конкретно през октомври 2012 г. износът ни за Съюза е намалял със 7,9% на годишна база и е в размер на 2,1 млрд. лева.

За сметка на това вносът на България от ЕС за периода януари - октомври 2012 г. се е увеличил с 9,5% спрямо същия период на 2011 г. и е на стойност 24,3 млрд. лв. по цени CIF (costs, insurance and freight). Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Италия, Румъния, Гърция и Испания.

През октомври вносът от страните-членки е нараснал с 2,9% на годишна база. Стойността му е 2,6 млрд. лв. по цени CIF.

Външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) на България с ЕС за периода януари - октомври 2012 г. е отрицателно и е на стойност 4 404,7 млн. лева. По цени FOB/FOB (след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) салдото също е отрицателно и е в размер на 3 452,1 млн. лева.

При износа на Европейския съюз, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, през първите десет месеца на изминалата година в сравнение със същия период на 2011 г. най-голям ръст (31,3%) е отбелязан в сектор „Минерални горива, масла и подобни продукти”, а най-голям спад (29,6%) - при износа от сектор „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)“.

Най-голямо процентно увеличение при вноса от ЕС (46,3%) е отчетено в сектор „Минерални горива, масла и подобни продукти”, а намаление (9,7%) се наблюдава в сектор „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)”.

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти