Изп. директор на ИАНМСП Бойко Таков обсъди с инициативна група проблемите пред малкия и средния бизнес
21.02.2019 | 15:55
econ.bg
Изп. директор на ИАНМСП Бойко Таков обсъди с инициативна група проблемите пред малкия и средния бизнес
Представителите на бизнеса поискаха подкрепа от изпълнителният директор на ИАНМСП за инициирането на законодателни промени, които ще намалят риска за малките и средните фирми и ще облекчат тяхната дейност

Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия /ИАНМСП/ е готова да съдейства за идентифицирането на основните проблемите на бизнессредата, които задушават малките и средните фирми в България, както и да бъде партньор в търсенето на възможни решения и реализирането на инициативи в подкрепа на тяхната дейност. Това заяви изпълнителният директор на ИАНМСП д-р Бойко Таков по време на среща с инициативна група, представляваща интересите на малкия и средния бизнес.

Представителите на бизнеса поискаха подкрепа от изпълнителният директор на ИАНМСП за инициирането на законодателни промени, които ще намалят риска за малките и средните фирми и ще облекчат тяхната дейност.  

Инж. Валентин Чавдарски от RI SOF ООД наблегна на значимостта на малките и средните предприятия за икономиката и за осигуряването на заетост в страната. Той постави акцент върху липсата на Закон за фалитите, което създава рискова среда за съществуването и дейността на малкия бизнес. Инж. Чавдарски смята за необходимо да се промени и Законът за обществените поръчки, за да не се стимулира окрупняването, както е практиката сега, а да се стимулира  раздробяване на дейностите при големите поръчки, за да могат да имат достъп до тях и малките компании.

Адвокат Владислав Янев от Софийската адвокатска колегия посочи необходимост от законодателни промени – както във връзка с фалитите на физически и юридически лица, така и в Търговския закон, като се вдигне прагът за регистрирания капитал като гаранция за извършването на дейност. Защото в момента възможността да регистрираш фирма с 5 лева капитал узаконява възможността за злоупотреби, отбеляза адвокат Янев. Според него е необходима промяна и в режимите за трудовите договори, като отпадне изискването на съгласие от основния работодател при започване на втора работа.

Д-р Бойко Таков изрази готовност да сътрудничи на бъдеща неправителствена организация, представляваща интересите на малките и средните предприятия, като подчерта, че държавната агенция не може да се намесва при създаването, решенията и управлението на такава организация.

Поставил съм си като задача ИАНМСП да се превърне в информационен хъб за малкия и средния бизнес, който да консултира и да насочва фирмите къде могат да намерят необходимата им подкрепа – финансов ресурс, техническа и консултантска помощ и др., заяви д-р Таков. Той посочи възможностите бизнесът може да бъде подкрепен от Българската банка за развитие, ЕБВР, Фонда на фондовете, оперативните програми на ЕС, частните инвестиционни фондове, търговските банки, работещи с финансови инструменти, например като призна, че много от тях остават неизвестни за бизнеса.

„Затова виждам ролята на ИАНМСП в това да ориентира фирмите къде има възможност за финансиране и от какви инструменти на посочените институции би могъл да се възползват. Компаниите биха могли да се възползват по-активно и от възможностите, които агенцията предоставя за включване на бизнеса в делегации и бизнес форуми в чужбина, за осъществяване на връзки с търговски аташета в различните страни и последничеството им за идентифициране и установяване на контакти с потенциални партньори зад граница“, подчерта д-р Таков. 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти