Изработването на нов Закон за обществените поръчки - свръх приоритет
28.09.2010 | 12:11
Изработването на нов Закон за обществените поръчки - свръх приоритет
Според министър Томислав Дончев новият закон трябва да бъде по-прост и разбираем

Свръх приоритет за държавата е да има нов Закон за обществените поръчки /ЗОП/ - той трябва да е по-прост и разбираем. Това каза днес министърът по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев. Той се включи в дискусия на тема "Предизвикателства пред конкурентоспособността на българската икономика и възможности за модернизация на бизнеса, администрацията и пазара на труда чрез европейските фондове до 2013 година".

Към сега действащия ЗОП има забележки в доклада на ЕС. Приоритет е да премахнем в ЗОП условието референтът да ходи до държавен орган и да взема документ, който да носи до друга държавна институция. Процесът на обжалване също трябва да бъде променен и съкратен, не може процедурата за възлагане по ЗОП на продължава 6 или 7 месеца, каза Дончев.

В страната сега има четири паралелни режима за публични доставки. Това затруднява контролните органи и бизнеса да ползват ясни и точни правила. Задачата ни е в 4 -5 месечен срок да имаме само два режима на публични доставки и те да са по ЗОП, каза министърът. Той добави, че всяка информация в системана за поръчки по ЗОП, която не съдържа лични данни, квалифицирана информация и търговска тайна, трябва да е достъпна през Интернет, предаде БТА.

Държавата трябва да работи така, че по-малко да пречи на бизнеса и това е по-важно от това да му помага, каза Дончев по време на дискусията. Има държави, които се отказват за следващия програмен период на ЕС /след 2013 г./ от директни помощи към бизнеса, за да не пречат на неговото развитие. По-голям ефект ще има, ако се инвестира само в избрани сектори на икономиката, каза Дончев. Той добави, че  България едва ли ще се превърне в европейски център на информационните технологии, макар че му се иска.

 

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти