Изравнителните сметки за парно - не по-високи от миналогодишните
03.05.2012 | 15:28
Изравнителните сметки за парно - не по-високи от миналогодишните
Ежемесечно отчитане на уредите ще оскъпи двойно услугата "дялово разпределение", смятат експерти

Няма причина да се очакват по-високи изравнителни сметки за парно отопление, въпреки че тази зима беше най-тежката от години насам. Клиентите текущо през зимните месеци са плащали начисленото им количество топлинна енергия. Това заяви днес Милена Стоянова - управител на една от фирмите за топлинно счетоводство по повод на започналата отчетна кампания за клиентите на топлофикация.

Кампанията е в началото си, още едва 40 на сто от сградите са посетени на първа дата, предстои обявяване на втора дата за отчет, а след това обработка на информацията.

Засега обаче Стоянова прогнозира, че за всички, които са плащали редовно сметките си за парно, изненада с изравнителната сметка не би трябвало да има.

Ако в Закона за енергетиката залегне изискване за задължително ежемесечно отчитане на уредите, то това ще оскъпи двойно услугата "дялово разпределение", каза Стоянова. В момента фирмата, чийто управител е тя, предлага годишна изравнителна сметка и засичане за радиоуредите в размер на 15 лв. на апартамент. Ако засичане се извършва всеки месец, то услугата ще струва 30 лв. годишно на апартамент. За уреди с визуален отчет ежемесечно засичане не би могло да се осъществи, поне в столицата, пише БТА.

Продължава процесът по подмяна на уредите с изтекъл срок на годност, като тенденцията е новите уреди да са с радиоотчет, заявиха експертите. През 2012 г. този процес ще засегне 3300 сгради или 35% от клиентите на топлофикационните дружества.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти