Израел се отказа да налага данъци на църквите в Йерусалим
01.03.2018 | 12:55
econ.bg
Израел се отказа да налага данъци на църквите в Йерусалим
Лидерите на Гръцката православна църква протестират и срещу внесен в израелския парламент законопроект, който разрешава на държавата да отчуждава земи, които църквите са продали на частни инвеститори от 2010 г.

Кметът на Йерусалим Нир Баркат реши да се откаже от събирането на данъци от църквите в града. Така той успя да успокои напрежението, което доведе до тридневно затваряне на църквата "Възкресение Христово".

Баркат е съставил работна група, в която се включват и представители от кабинета на премиера на Израел Бенямин Нетаняху. Те трябва да намерят крайно решение на въпроса, като ще водят преговори с църковните представители.

Кметът на Ерусалим уточнява, че планът му за данъчно облагане се отнася само до търговски обекти, които са собственост на църквата, а не до места на вероизповедание. Въпреки това духовниците смятат, че предложението нарушава дългогодишни договорености.

Лидерите на Гръцката православна църква протестират и срещу внесен в израелския парламент законопроект, който разрешава на държавата да отчуждава земи, които църквите са продали на частни инвеститори от 2010 г. Към момента обаче процедурата по приемане на закона е замразена.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти