Изтече срокът на разрешителното за строеж на АЕЦ „Белене“
19.11.2014 | 10:20
Изтече срокът на разрешителното за строеж на АЕЦ „Белене“
За да се работи по проекта, трябва да се издадат нови документи

Срокът на разрешителното за строеж и екооценката на АЕЦ „Белене“ са изтекли, потвърждават от Министерство на регионалното развитие и благоустройството. Според законодателството строителното разрешително изтича пет години след издаването му, ако въпросният обект не е бил завършен.

Следователно, ако се пристъпи към осъществяване на проекта тези документи ще трябва да бъдат издадени повторно. Въпреки това работата по АЕЦ „Белене“ беше спряна през 2012 г. и не се очаква тя да бъде подновена скоро. От това следва, че ако бъде регистриран отново проекта, той няма да може да ползва облекчена процедура за ново строително разрешително и екооценка, пише в-к „Труд“.

Разрешителното за построяването на атомната електроцентрала е било издадено през 2008 г. от бившия министър Асен Гагаузов. Към днешна дата енергийният експерт Атанас Тасев коментира, че чуждестранен инвеститор е заявил интерес към АЕЦ „Белене“. Изчисленията показват, че проектът е на стойност около 1,5 млрд. лв., като в това число се включват теренът и разрешителните. В сумата обаче не влизат разходите за строителство.

 

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти