Източноевропейци в центъра на историческо киберпрестъпление
26.07.2013 | 13:40
Източноевропейци в центъра на историческо киберпрестъпление
Хакерите проникнали в системите на редица големи финансови институции и нанесли щети за стотици милиони долари

Петима източноевропейци са обвинени в това, че са атакували сайтовете на някои от най-големите финансови институции в света, в следствие на което са откраднали данните на над 160 млн. кредитни карти и са причинили загуби в размер на стотици милиони долари, информира „Би Би Си“.

Това е най-голямото дело за хакерски измами в историята на САЩ. Между 2005 и 2012 г. четирима руснака и един украинец са атакували и проникнали в системите на големи финансови институции, сред които NASDAQ, Citibank, Visa, Dow Jones, Carrefour, Heartland, 7-Eleven и др.

Само три от жертвите са докладвали загуби от 300 млн. долара, заявиха прокурорите от Ню Джърси и Манхатън, където се води делото.

Прокуратурата идентифицира обвиняемите като Владимир Дринкман, Александър Калинин, Роман Котов и Димитри Смиланец от Русия, както и украинецът Михаил Ритиков. Според обвинението Дринкман и Калинин били експерти в пробиването на сигурността на корпоративните системи, докато Котов се ровел из данните и търсел ценна информация, която да бъде открадната.

Ритиков се занимавал с анонимните хостинг услуги, които позволявали на останалите да вършат работата си незабелязано, а Смиланец продавал открадната информация.

Този тип престъпления са много опасни“, заяви Пол Фишерман, главен прокурор на щата Ню Джърси. „Тези, които имат знанията и склонността да превземат нашите системи заплашват икономическото ни благоденствие и националната ни сигурност“.

Дринкман и Смиланец са задържани, но останалите трима са все още на свобода.

Друг съучастник-Алберт Гонзалец, известен в интернет пространството като „soupnazi”, беше осъден през 2009 и излежава 20-годишна присъда за кражба на корпоративна информация.

Методът

Хакерите използвали слабости в т.нар Език за структурирани запитвания (SQL) - най-популярния език за програмиране, който се използва за управление на бази данни. По този начин в корпоративните сайтове били качвани вируси, които осигурявали на кибер престъпниците достъп до цялата налична информация.

Номерата на кредитните карти били продавани между 15 и 50 долара, заявиха прокурорите. Тези откраднати данни могат да бъдат прехвърлеяни на нови карти, след което да се използват за правене на поръчки или теглене на пари. От прокуратурата заявиха също така, че обвиняемите успявали много добре да прикриват следите си, докато прониквали в корпоративните мрежи.

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти