Икономика на ръба: Възвращаемостта в държавните предприятия е едва 0,25%
23.08.2016 | 11:01
econ.bg
Икономика на ръба: Възвращаемостта в държавните предприятия е едва 0,25%
НЕК е най-задълженото предприятие в енергийния сектор. То е и в най-лошо състояние, показва анализ на ИПИ

Наблюдава се леко занижаване на възвращаемостта в държавните предприятия през последните три години. По-тревожно е, че възвращаемостта на тези предприятия по правило е изключително ниска. През 2015 г. възвращаемостта по техните активи е била едва 0.25%. За сравнение, в частния сектор се търси възвращаемост от около 5% или нагоре.

Това показва анализ на Института за пазарна икономика за  финансовото състояние на държавните предприятия в България. В доклада са включени всички 158 държавни предприятия, за които са публикувани пълни финансови отчети през последните 3 години, съобщи по БНР икономистът Георги Вулджев от ИПИ.

Десетте най-големи държавни предприятия са изцяло в секторите „енергетика“ и „железопътен транспорт“.

При големите предприятия се забелязва ръст на задлъжнялостта и същевременно спад на възвращаемостта. При 10- те най-големи държавни предприятия съотношението на техните дългове към собствения им капитал нараства с повече от 60% в рамките на 3 години.

Така например нивото на задлъжнялост на БДЖ-„Пътнически превози“ сериозно спада през 2015 г, но не заради реални спестявания, а заради преоценка на съществуващите активи на дружеството, коментира Вулджев.

НЕК е най-задълженото предприятие в енергийния сектор. То е и в най-лошо състояние, коментира експертът, според когото е необходима реформа в сектора.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти