Икономическата експанзия в еврозоната остава слаба в края на 2018 г.
31.01.2019 | 14:40
econ.bg
Икономическата експанзия в еврозоната остава слаба в края на 2018 г.
Според предварителна оценка на Евростат, оповестена в четвъртък, комбинираният брутен вътрешен продукт на 19-те страни - членки на еврозоната се увеличи през четвъртото тримесечие на 2018 година с едва 0,2% спрямо предходното тримесечие

Икономическата експанзия в еврозоната и в целия Европейски съюз остана слаба през последното тримесечие на 2018-а година, запазвайки най-ниското темпо на растеж от четири години насам, постигнато през третото тримесечие, показва експресна оценка на Евростат. Това потвърждава, че европейската икономика продължава да страда от търговското напрежение между САЩ и останалия свят, както и от по-слабия икономически растеж в Китай и в глобален план, което води до отслабване на европейския износ и до влошаване на потребителските и бизнес нагласи на стария континент.

Според предварителна оценка на Евростат, оповестена в четвъртък, комбинираният брутен вътрешен продукт на 19-те страни - членки на еврозоната се увеличи през четвъртото тримесечие на 2018 година с едва 0,2% спрямо предходното тримесечие, когато също нарасна с 0,2%. Това е второ поредно тримесечие, в което е отчетно най-слаба икономическа експанзия от периода април - юли 2014-а година насам, когато БВП на еврозоната също нарасна с 0,2 на сто.

Спрямо година по-рано растежът на БВП в еврозоната през трите месеца до края на декември се забави до едва 1,2% от 1,6% през третото тримесечие, като за цялата 2018-а година икономическата експанзия в региона на единната валута се забави до 1,8% от 2,4% през 2017-а година, когато беше отчетен най-солиден растеж в рамките на последното десетилетия.

Евростат представи предварителни данни, показващи слабо темпо на растеж и в целия Европейския съюз. Според експресната оценка на европейската статистика, БВП на ЕС нарасна и през последното тримесечие на 2018-а година с 0,3% след аналогичен слаб растеж през третото тримесечие, докато растежът на годишна база се забави в края на миналата година до 1,5% от 1,8% през периода юли - септември. За цялата изминалата година БВП на Европейския съюз нарасна с 1,8 на сто.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти