Има инвеститорски интерес към БДЖ "Товарни превози"
26.10.2012 | 17:00
Има инвеститорски интерес към БДЖ "Товарни превози"
Новата процедура по продажба ще стартира до 2 седмици съобщи шефът на АПСК

Процедурата за продажбата на БДЖ „Товарни превози” започва отначало. Това съобщи днес изпълнителният директор на  Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) Емил Караниколов. Новата процедура ще започне до две седмици като този път критериите за допустимост до участие са значително занижени.

Държавата спря първия конкурс заради липсата на сериозен инвеститорски интерес. Тогава беше подадена само една оферта от компанията "Дует реълуей България", макар че преди това шест кандидати купиха документация за участие. Заради това първият конкурс беше прекратен.

След цялостен анализ на АПСК процедура ще е със срок от 77 дни. Този път изискванията за стратегически инвеститори са 300 милиона евро оборот за последните 3 години и опит в ж.п. превоза от 5 години. И 400 милиона за финансови инвеститори за всяка от последните 3 години. Пред програма "Хоризонт" шефът на АПСК Емил Караниколов каза, че потенциални инвеститори вече има.

Той добави: "Към момента считам, че има интерес, но от двама-трима инвеститора, но нека за момента да не ги споменаваме. Не е коректно да споменавам цена, защото като представител на държавата ако кажа една цена, всички инвеститори ще искат да дадат по-малко от нея. Цената ще бъде такава горе-долу, каквато ни е справедливата пазарна оценка. На края на тази, началото на другата година ние трябва да знаем каква цена сме получили като оферта".

Със синдикатите са съгласувани следприватизационните ангажименти. Към днешна дата  БДЖ "Товарни превози" има задължения от 114 милиона лева.

Вчера пред агенция "Фокус" Караниколов обяви: "До десет дни започва наново процедурата по приватизация на БДЖ „Товарни превози”. Благодарение на сключения меморандум за сътрудничество с международни консултанти, получихме профили на потенциални инвеститори, които имат интерес към БДЖ".

 

 

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти