Индонезия предлага на Русия палмово масло, кафе и чай срещу изтребители
08.08.2017 | 17:15
econ.bg
Индонезия предлага на Русия палмово масло, кафе и чай срещу изтребители
Очаква се идеята да бъде обсъдена по време на срещите на руския външен министър Сергей Лавров с руски представители в Джакарта

Индонезия иска да размени палмово масло, кафе и чай срещу руски изтребители "Су-35", за да се възползва от новите международни санкции срещу Русия. Това съобщи днес говорител на властите в Джакарта, предадоха "Франс прес" и в. "Взгляд".

Изявлението първо беше направено от Маропол Наингголан, пресаташе на индонезийското министерство на търговията. По думите му миналата седмица компании от Индонезия и Русия са подписали протокол, предвиждащ получаване на 11 руски изтребителя "Сухой" на бартерен принцип срещу стоки от първа необходимост. Същото желание по-късно изрази и министърът на търговията Енггартиасто Лукита. Документ е подписан от "Ростех" и държавната Indonesia Owned Enterprises State Trading Company под надзора на двете правителства, пише "Взгляд".

Новите санкции на ЕС и САЩ от началото на месеца срещу Русия са заради предполагаемата й намеса в американските президентски избори и анексията на украинския полуостров Крим през 2014 г.

Индонезийският министър на търговията Енгартиасто Лукита обаче изтъкна, че санкциите, принудили Русия да търси нови пазари, може би са добра новина за Индонезия.

"Това е възможност, която не бива да губим от погледа си", заяви той миналата седмица в Москва.

Споразумението, което се очаква да бъде изпълнено от руския държавен концерн "Ростех" и индонезийския "Перусахаан Пердаганган", може да отвори път и за други двустранни спогодби в енергийната сфера и в авиацията, подчерта Лукита.

Стойността на сделките и сроковете не бяха уточнени, посочва АФП.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти