Инспектори на БАБХ бракуваха над 20 тона храни
08.08.2011 | 15:18
Инспектори на БАБХ бракуваха над 20 тона храни
За периода 18 юли-5 август са извършени над 9400 проверки. Най-честите нарушения са свързани с лоша текуща хигиена, пропуски в системите за самоконтрол и др.

За периода между 18 юли и 5 август инспектори на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) са извършили 9405 проверки. В резултат на тях са възбранени и бракувани 20119 кг хранителни продукти от животински и неживотински произход. Също така са били затворени или временно е била преуставена дейността на 21 обекта, информират от БАБХ.

Проверена е била картината и по морето. Инспекторите от Областна дирекция по безопаност на храните (ОДБХ) - Бургас, ОДБХ - Варна и ОДБХ - Добрич са извършили 939 проверки на обекти от търговска мрежа и обекти за обществено хранене. Бракувани и възбранени са били 950,8 кг храни от животински и неживотински произход. Издадени са 140 предписания и 85 акта за административно нарушение.

Най-честите нарушения са свързани с лоша текуща хигиена, пропуски в системите за самоконтрол, неспазване на разделното съхранение на хранителни продукти, липса на придружаващи документи за произход на храната, търговия с храни с изтекъл срок на годност.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти