Инспекцията по труда получи нови задължения, но не и промяна в щата
21.03.2018 | 13:45
econ.bg
Инспекцията по труда получи нови задължения, но не и промяна в щата
Съгласно промените, на звената от специализираната администрация на институцията се възлага осъществяването на методическо ръководство и контрол по спазването на Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност

Заради многото нови отговорности, възложени с промени в законодателството на Главната инспекция по труда, правителството одобри промени в устройствения й правилник без да увеличава щата.

Измененията произтичат от възложения специализиран контрол по спазването на Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност. Друго ново задължение на инспекцията е да подава искови молби за откриване на производство по несъстоятелност на търговец, който е забавил с повече от два месеца заплатите на най-малко една трета от работниците си. Текстът влиза в сила на 31 март.

Съгласно промените, на звената от специализираната администрация на институцията се възлага осъществяването на методическо ръководство и контрол по спазването на Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност.

Дирекция "Правно осигуряване на инспекционната дейност" ще осъществява процесуално представителство в производствата по несъстоятелност на търговци. Създава се възможност всички териториални дирекции да осъществяват специализиран контрол по Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност, съобщи правителствената пресслужба.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти