Интерес от Чехия и Румъния към "БДЖ-Товарни превози"
05.07.2012 | 09:00
Интерес от Чехия и Румъния към "БДЖ-Товарни превози"
Днес изтича крайният срок за подаване на документи

Румънци, чехи и адвокат са закупили тръжна документация за участие в конкурса за приватизация на "БДЖ-Товарни превози".

Най-известният кандидат е румънската компания Grup Feroviar Român ("Груп Феровиар Ромън"). Тя е собственик на най-големия частен жп превозвач у нас - "Българска железопътна компания" (БЖК). Вестник "Стандарт" припомня, че последната компания вече отне близо 1/3 от товарите на "БДЖ-Товарни превози". Румънският кандидат е един от най-големите жп превозвачи на Балканите, притежава огромен вагонен и локомотивен парк и е специализиран в превозите на опасни товари с цистерни - горива, киселини и др.

Чешкият кандидат Advanced World Transport ("Адвансед Уърлд Транспорт") притежава 6000 вагона и превозва около 11 млн. т товари годишно - колкото и "БДЖ-Товарни превози".

Адвокатът Петко Илчев е закупил документите от името на неизвестен засега инвеститор.

"До изтичането на крайния срок за закупуване на конкурсна документация очаквам да се включат още инвеститори", заяви изпълнителният директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол Емил Караниколов. Срокът изтича днес в 17,30 часа, а следващата стъпка ще бъде предоставянето на информационен меморандум за "БДЖ-Товарни превози" само на инвеститори, закупили конкурсната документация и отговарящи на критериите.

На 12 юни АПСК обяви публично конкурса за продажбата на 2 325 087 дяла, представляващи 100% от капитала на „БДЖ – Товарни превози” АД, София. Дъщерното дружество на жп превозвача трябва да бъде продадено на един етап.

Стратегическите кандидат-купувачи трябва да са извършвали жп превози през последните 10 години, да имат приходи над 400 млн. евро за всяка една от последните 3 г. и да разполагат с разрешение за достъп до класифицирана информация с ниво "Секретно". Финансовите инвеститори трябва да имат активи или дялови участия на стойност над 1 млрд. евро за всяка от последните 3 г. и да разполагат с капитал над 20 млн. евро.

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти