Ирина Бокова е с големи шансове да стане шеф на ООН
19.06.2014 | 15:05
Ирина Бокова е с големи шансове да стане шеф на ООН
Българската номинация ще срещне сериозна конкуренция за поста

Генералният секретар на ЮНЕСКО Ирина Бокова има сериозни шансове да стане първата жена, застанала на чело на ООН. Предстоящата битка за поста се очаква да бъде нелека. Образът на българската кандидатура в чуждестранните медии е положителен.

Номинацията на Бокова за длъжността от страна на правителството намери отзвук и в западните медии. В EurAktiv представят в добра светлина избора на България за шеф на ООН. Конкуренцията е голяма като се имат предвид останалите кандидатури, коментират от медията, цитирани от iNews.

Сред претенденти на настоящия пост е и президентът на Словения за периода 2007 г. - 2012 г. Данило Турк. От страна на Словакия са Ян Кубис, който в момента води мисията на ООН за съдействие в Афганистан, и настоящият външен министър - Мирослав Лайчак. Лайчак е бил специален представител на ЕС в Босна и Херцеговина.

"Ред е на Източна Европа да води Обединените нации и на Бокова се гледа като ва добра кандидатура. Тя може да стане и първата жена заемала пост", се пише още в изданието.

От там припомнят, че да заема пост, който досега е бил "привилегия само за мъже", не е нещо ново за българката. Ирена Бокова стана първата жена и първият източноевропеец, застанал начело на ЮНЕСКО.

Ирена Бокова беше преизбрана за генерален секретар на ЮНЕСКО през 2013 г. Въпреки трудностите за организацията, след като САЩ спряха да внасят вноските си в нея, тя успя да я реформира и да намали значително разходите й.

Генералният секретар на ООН се избира от генералната асамблея по предложение на Съвета за сигурност.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти