Испанският премиер Мариано Рахой беше свален след вот на недоверие в парламента
01.06.2018 | 18:00
econ.bg
Испанският премиер Мариано Рахой беше свален след вот на недоверие в парламента
Вотът на недоверие открива пътя за поемане на премиерския пост от лидера на опозицията Педро Санчес

С вот на недоверие в испанския парламент днес премиерът Мариано Рахой загуби властта. До гласуването се стигна заради разкритията за мащабен корупционен скандал. Вотът на недоверие открива пътя за поемане на премиерския пост от лидера на опозицията Педро Санчес.

Рахой беше свален с гласовете на 180 депутати. С това той стана първият министър-председател на Испания, загубил вот на доверие, откакто демокрацията в страната е възстановена през 1977 г. след диктатурата на режима на генерал Франсиско Франко. Самият Рахой призна поражението си още преди вота.

„Голяма чест е, няма по-голяма от това да си премиер на Испания”, каза той в парламента след като поздрави опонента си Санчес, а депутатите от управляващата до момента Консервативна народна партия аплодираха със ставане на крака.

Абсолютно мнозинството от депутатите, сред които каталунски сепаратисти и баски националисти, взеха решението за оставка на Рахой. „Днес пишем нова страница в историята на демокрацията в нашата страна”, каза Санчес, който е обвиняван, че ще вземе властта в Испания „през задната врата”, тъй като не е спечелил избори.

Аитор Естебан от Партията на баските националисти, чиято подкрепа се оказа решителна за свалянето на Рахой, заяви в четвъртък, че едно правителство на малцинството ще бъде „слабо и трудно, сложно”.

При управлението на Рахой Испания се върна обратно на пътя на растежа след опустошителната икономическа криза от 2008 г., въпреки че безработицата остава доста висока, работните места са несигурни и много хора се оплакват от неравенство.

Но неговият мандат също така беше помрачен от поредица корупционни скандали и драмата с опита на каталунските сепаратисти да отцепят от страната най-богатата испанска провинция. Вотът на недоверие беше продиктуван от разкрития за огромна система от подкупи, давани на бивши служители на управляващата Народна партия, в замяна на доходоносни обществени договори между 1999 и 2005 г.

Националният съд, който се занимава с големи наказателни дела, осъди 29 души, които имат връзка с политическата сила, водена от Рахой. Магистратите също така разпоредиха партията да върне 245 000 евро, получени от схемата. В решението си съдът посочва, че доверието в свидетелските показания на Рахой „трябва да бъде поставено под съмнение”.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти