Италия ще плати 17 млрд. евро, за да спаси две банки
26.06.2017 | 09:00
econ.bg
Италия ще плати 17 млрд. евро, за да спаси две банки
Общият обем на мобилизираните ресурси може да достигне максимум до 17 млрд. евро, но непосредствените разходи за държавата ще бъдат малко над пет милиарда евро

Италия ще плати 17 млрд. евро, за да спаси две банки, които са изправени пред банкрут, съобщи в неделя правителството на страната, предава Франс прес, цитирана от Фокус.

„Общият обем на мобилизираните ресурси може да достигне максимум до 17 млрд. евро, но непосредствените разходи за държавата ще бъдат малко над пет милиарда евро“, отбеляза министърът на финансите Пиер Карло Падоан. Предвидените още около 12 милиарда евро ще са за покриване на съмнителните задължения, които може никога да не бъдат изплатени, продължи министърът. 

"Спасяването е в полза на притежателите на сметки, на вложителите, на хората, работещи в банките, в полза на икономиката на областта и в крайна сметка на доброто здраве на нашата банкова система", заяви премиерът Паоло Джентилони. Той твърди, че мерките, приети от правителството, са в пълно съответствие с правилата на ЕС за подпомагане на банки от националните правителства.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти