И все пак: Владимир Путин пристига у нас през ноември?
11.10.2012 | 08:34
И все пак: Владимир Путин пристига у нас през ноември?
Президентът на Русия и премиерът Борисов ще дадат старт на изграждането на "Южен поток"

Премиерът Бойко Борисов ще се срещне с руския президент Владимир Путин на българска територия. Очаква се посещението да стане факт на 9 ноември тази година.

Двамата ще дадат старт на изграждането на "Южен поток" и ще посетят Провадия, където на българска територия се очаква да излезе газопроводът под Черно море. Много е вероятно преди или по време на визитата България да е домакин на бизнес форум, както и на заседание на междуправителствената комисия. В момента върви последното уточняване на документацията преди финализирането на проекта, пише в днешния си брой в. "Стандарт".

При посещението на Путин ще бъде подписан и най-важният документ за изграждането на газопровода "Южен поток" - т.нар. Окончателно инвестиционно решение. Документът ще "отвори вратата" към реалното строителство на тръбата на българска територия, а по този начин ще може да тръгне и изграждането на газопровода под Черно море. За целта най-вероятно в делегацията на Путин ще влезе и шефът на "Газпром" Алексей Милер. Той, заедно с изпълнителния директор на "Българския енергиен холдинг" Михаил Андонов, трябва да сложи подписа си под Окончателното инвестиционно решение.

След подписването на този документ проектната компания "Южен поток България" ще може да продължи спокойно останалите дейности, предхождащи строежа на тръбата като уточняване на окончателното трасе, изготвяне на Оценка за въздействие върху околната среда, Подробен устройствен план и накрая договор и поръчка на оборудването, необходимо за реалното строителство. След приключването на всички тези процедури около средата на 2013 г. трябва да бъде направена и първата копка и физическата реализация на проекта да започне, твърдят запознати.

 

Припомняме ви, че за посещение на руския президент се говореше в началото на септември тази година. Целта на визитата била решаване на енергийните спорове между Москва и София.

Няколко дни пък по-рано пък стана ясно, че руската държавна компания "Атомстройекспорт" е увеличила иска си спрямо НЕК заради спирането на строежа на АЕЦ "Белене" до 1 млрд. евро. В тази връзка премиерът Бойко Борисов направи следния коментар: " Искрено се надявам Владимир Путин да не знае за иска от страна на "Атомстройекспорт" за 1 млрд. евро, защото ако знае, срещата на 9 ноември за "Южен поток" няма да е много приятна.

Премиерът уточни, че трябва много ясно да се изчисти терминологията, защото "Русия и руският народ са приятели на България от векове и винаги ще бъдат такива", информира iNews.bg. Той допълни: "Ние стриктно изпълваме всички ангажименти по договора за "Южен поток". По АЕЦ "Белене” продължаваме да водим преговори. Те прекрасно знаят, че седми реактор, този руски реактор, който е за "Белене", ще бъде направен там (Борисов има предвид централата в Козлодуй - бел.ред.). Затова считам, че абсолютно вероломно - използвам тяхна терминология от време на войната, ни изненадаха с този иск".

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти