И свинското месо ще поскъпне
13.03.2012 | 08:57
И свинското месо ще поскъпне
Увеличението в цената ще бъде с около 20%. Причита са новите изисквания към свинефермите. Oчаква се поскъпване и при агнешко

След яйцата и хлябът, през следващите месеци и свинското месо може да поскъпне. Още по-голям ще бъде скокът в края на следващата година, твърдят фермери. Причината са европейските директиви, според които всички свинеферми са задължени да обновят технологията си на производство и да инвестират огромни средства.

В момента цената на свинското в търговската мрежа е малко над 5 лева. Д-р Добрин Папазов- член на УС на Асоциацията на свинарите в България прогнозира, че в близките месеци цената на месото ще нарасне с около 20%.

Производителите на свинско месо се оплакват от минимален износ. В същото време техният сектор не се подпомага от държавата и за него няма изготвена дългосрочна политика. Свиневъдите не получават субсидии и броят им намалява. До този момент от 190 свиневъдни ферми у нас само 12 не отговарят на изискванията за хуманно отношение към прасетата. Най-често проблеми имат малките ферми.

”Повече  нарушенията са във фермире тип заден двор, където се отглеждат свине, които са за лична консумация, но много често някои злоупотребява и тръгва да реализира месо от тях в търговската мрежа, което е изключително опасно", обяснява директорът на Агенцията по безопасност на храните Йордан Войнов пред БНТ. От БАБХ припомнят, че санкцията за нарушител варира от 150 до 10 000 лева.

Според продавачите на свинско месо в сравнение с предходните години цената му вече се е увеличила.

"Агнешко месо над 12-12,5 лв. за килограм е спекула", обяви междувременно председателят на Националната асоциация на животновъдите Бойко Синапов. Въпреки това покрай задаващите се празници се очаква да има скок и цените да достигнат 15 лв.

Междувременно председателят на Асоциацията на месопреработвателите Кирил Вътев обясни в студиото на предаването "Тази сутрин” на bTV, че е напълно нормално да има двойна разлика между килограма за живо и трупно месо. Към момента едно агне в кошарата струва 6-7 лв. Прекупвачите пък го продават на търговците за 10-11 лв. и така обират по-голяма част от печалбата. Няма значителна разлика в цените на крайния продукт спрямо миналата година, уточниха търговци.

По думите на Вътев има моменти, в които теглото на животното може да падне двойно, след като бъде одрано и почистено от карантия. Затова се начисляват допълнителни разходи, които са отделно от транспортните.

Оказва се, че в България 80% от свинското и 90% от говеждото месо се внасят от Европейския съюз. Страната ни не може да произведе достатъчно от продукта, за да задоволи вътрешното потребление. Заради засиленото потребление на Китай и Русия се е стигнало и до дефицит на месото. Това от своя страна е довело пък до скок на свинското и говеждото с около 17%. Вътев уточни, че вносното месо влиза в страната само със сертификат.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти