Йената поевтиня след спекулации за политиката на BoJ
22.04.2016 | 13:38
Йената поевтиня след спекулации за политиката на BoJ
Това може да влоши кредитната експанзия и изключително дълбока криза, предупрежадват икономисти

Спекулации, че Bank of Japan (BoJ) e възможно да започне да плаща на търговските банки в страната да приемат заеми от нея, доведе до понижаване на стойността на йената спрямо щатския долар и до ръст на лихвите по държавните ценни книжа на страната, предаде Reuters. Поевтиняването на йената започна след публикуване на доклад от страна на Bloomberg, в който изтече информацията за потенциалните действия от страна на централната банка.

Така йената поевтиня до 110,34 йени за долар и до 124,93 йени за евро, като в началото на деня местната валута се търгуваше при курс от 109,46 йени за долар.

Bank of Japan ще вземе решение относно политиката си в сферата на кредитирането на търговските банки през идната седмица, когато ще се проведе следващата среща на управителния борд на институцията. Към момента тя провежда две програми за кредитиране на търговските банки. Чрез едната от тях BoJ отпуска безлихвени заеми за останалите финансови институции в страната, които от своя страна те трябва да насочат към компаниите от бързоразвиващите се индустрии. Другата програма на централната банка е насочена към финансиране на търговските банки като цяло. Чрез нея Bank of Japan също предоставя заеми при 0% лихва.

В доклада на Bloomberg се посочва, че ръководството на банката обсъжда потенциално въвеждане на отрицателни лихвени проценти по отпусканите кредити. Това ще породи ситуация, в която централната банка всъщност ще плаща на търговските банки в страната да се възползват от кредитите ѝ. „Това поставя следващата среща на Bank of Japan под съвсем друга светлина и предполага, че представителите ѝ може да се окажат по-креативни, отколкото пазарите предполага“, коментира стратегът от Radobank FX Джейн Фоли. „Към момента очевидно виждаме, че дори възможността за това действие вреди на йената“, допълни още експертът.

Икономистите предупреждават, че подобен ход от страна на централната банка ще окаже и други отрицателни последици върху икономиката на Япония. Те посочват, че ако BoJ започне да плаща за отпускането на кредити, това ще доведе до колосална кредитна експанзия, чрез която относителните цени вътре в икономиката ще се изкривят, ще доведе до погрешни инвестиции и респективно до следваща тежка рецесия в страната.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти