КЕВР: Искането на "Булгаргаз" за поскъпване на природния газ е обосновано
17.09.2018 | 12:40
econ.bg
КЕВР: Искането на "Булгаргаз" за поскъпване на природния газ е обосновано
Откритото заседание на енергийния регулатор е насрочено за 25 септември

Искането на "Булгаргаз" природният газ да поскъпне с 13.89% през четвъртото тримесечие е обосновано, се казва в експертен доклад на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), която е разгледала заявлението на държавния газов доставчик.

В доклада се посочва, че цените на алтернативните горива, от които зависи и доставната цена на "Газпром експорт", са се вдигнали средно със 7% за година.

Друг ценообразуващ компонент - валутният курс на лева към щатския долар, осреднен за период от четиридесет и пет дни, се е увеличил с 3.21% до 1.68944 лв. за 1 долар. В доклада са отчетени и разходите на "Булгаргаз" за транзитни такси, за компонента "обществена доставка", за съхранение, за компенсиране на разходи, произтичащи от наложени задължения към обществото.

Въз основа на предоставените данни и документи и след направените изчисления, цената за IV тримесечие на 2018 г., по която общественият доставчик следва да продава природен газ на крайните снабдители на природен газ и на клиенти, присъединени към газопреносната мрежа, е в размер на 456.65 лв./1000 куб. м или 43.28 лв./MWh (без акциз и ДДС), е заключението на експертите.

Докладът им ще бъде обсъден на открито заседание на регулатора на 25 септември.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти