КЕВР призова да не се спекулира с цените на тока, парното и топлата вода
19.06.2018 | 17:00
econ.bg
КЕВР призова да не се спекулира с цените на тока, парното и топлата вода
В медиите се появиха твърдения, че според различни експерти, цената на тока ще скочи от 1 юли с 5%. Иванов категорично отхвърли тези очаквания, тъй като всяко от електроразпределителните дружества представяло различни искания

Да не се спекулира с цените на тока и топлинната енергия. Това предупреди председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов след проведено заседание на регулатора.

„Обществото ще получи точни разчети за скока на тока, водата и парното на 1 юли. Няма съмнение, че всяко повишение на основния енергиен източник, в случая природния газ с близо 11 на сто, се отразява в цената за следващото тримесечие“, заяви той.

В медиите се появиха твърдения, че според различни експерти, цената на тока ще скочи от 1 юли с 5%. Иванов категорично отхвърли тези очаквания, тъй като всяко от електроразпределителните дружества представяло различни искания.

„Не мога да изпреваря работната група и тяхното становище. Не искайте от мен цифри преди да се е провело заседанието. Аз съм убеден, че колегите ще излязат с цени, възможно най-ниските при очакваното увеличение на синьото гориво“, допълни председателят на институцията, предаде БГНЕС.

Комисията за енергийно и водно регулиране одобри в края на миналата седмица 10,81%, а не 18% поскъпване на газа, както беше заложено в доклада на "Булгаргаз". Според доклада от 1 юли природният газ ще се продава през следващото тримесечие на цена от 400,95 лв. за 1000 кубически метра или 37,79 лв. за мегаватчас (без акциз и ДДС). В тази цена не са включени цени за достъп и пренос през газопреносната мрежа. Окончателно докладът на държавния регулатор ще бъде разгледан на 25 юни на обществено обсъждане с участието на граждани и сдружения.

КЕВР няма да вземе отношение и да санкционира „Софийска вода“ заради задръстените канализации, стана ясно още от думите на Иванов.

„Това, което вземаме като отношение, е в одобряването на бизнес плановете, където залагаме достатъчни средства за подобряване на канализационната мрежа навсякъде в страната, не само за „Софийска вода“, категоричен е председателят.

„Не искам да оправдавам, който и да е оператор, но всеки ден виждаме в новините по света. Не може да се хвърля вина на „Софийска вода“. Докладваха ми, че за един час са паднали 50 литра на кв. метър. Трябва да си го представяме като бедствена ситуация. Такива случаи имаше и в Румъния, и в Сърбия, просто дано се случва по-рядко“, коментира Иванов.

Въпреки бедствената ситуация, от КЕВР препоръчват да се подобри ВиК мрежата в столицата. „Към днешна дата 1/3 от софиянци не ползват канализационни услуги. Това е по докладите на самата „Софийска вода“, поясни Иванов.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти