КЕВР ще има последната дума при сделки с дялове на електроразпределителни дружества
26.09.2018 | 11:45
econ.bg
КЕВР ще има последната дума при сделки с дялове на електроразпределителни дружества
Делян Добрев от ГЕРБ защити промените с аргумента, че Комисията не получава ново правомощие, а само се уточнява вече съществуващо положение. Красимир Янков от БСП подкрепи аргументите на ГЕРБ

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще бъде последна инстанция, която да одобрява сделки с дялове на дружества, осъществяващи пренос и разпределение на електрическа енергия и газ. Това решиха депутатите при окончателното приемане на промени в Закона за енергетиката, предаде БНР. Промяната е предизвикана от изненадващата за държавата сделка за ЧЕЗ с "Инерком", която така и не се случи. Поправките бяха предложение от Обединени патриоти още през февруари.

От ДПС се обявиха против промените. Според Рамадан Аталай това е намеса на държавата в частно-правни отношения:

Делян Добрев от ГЕРБ защити промените с аргумента, че Комисията не получава ново правомощие, а само се уточнява вече съществуващо положение. Красимир Янков от БСП подкрепи аргументите на ГЕРБ.

С промените в Закона за енергетиката се облекчава и режимът на изграждане на линейни енергийни обекти, предаде агенция "Фокус". Създава се и необходимата правна рамка по отношение на операторите на публично достъпни зарядни точки за зареждане на електрически превозни средства, която липсва в националното законодателство към настоящия момент.

Чрез новите изменения се отнема съществуващата допреди това възможност операторите на електропреносната и електроразпределителните мрежи да отказват достъп до тях поради влошаване на условията за снабдяване. Въвежда се задължението при отказ от присъединяване на нови потребители, операторите на електропреносната, електроразпределителната, газопреносната и газоразпределителните мрежа да мотивират писмено решението си.

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти