КЗК глоби "Софийска вода" с 4,8 млн. лв.
29.05.2014 | 18:22
КЗК глоби "Софийска вода" с 4,8 млн. лв.
Причината е злоупотреба с господстващо положение

Комисията за защита на конкуренцията глоби „Софийска вода“ с 4,8 млн. лв. Причината е злоупотреба с господстващо положение, съобщиха от антимонополната комисия.

 

Експертите от комисията са установили, че дружеството е начислявало лихва за забавяне на служебно начислени задължения за услугата по доставка на питейна вода, отвеждането и пречистването на отпадни води на територията на Столична община без отчет на водомерите. 

Според общите условия на компанията потребителите ежемесечно да заплащат позлваните от тях ВиК услуги, като отчитането на действително изразходваното количество вода се извършва веднъж на три месеца. За всеки от двата месеца, в които не се извършва реално отчитане, дружеството начислява количество вода, определено въз основа на средния месечен разход от предходните два отчета. 

От КЗК посочиха като нарушение това, че изравнителната сметка в края на тримесечния период установява размера на общо използваното количество вода, но не и точния размер на потребеното количество вода за всеки отделен месец. 

Решението може да се обжалва пред Върховния административен съд.  

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти