КЗК проверява "Лукойл"
03.08.2011 | 12:00
КЗК проверява "Лукойл"
Анализът на антимонополния орган е установил проблеми на пазара на керосин. Министър Трайков се закани да изпрати писмени въпроси към органа

*Информацията е актуализирана към 14.30 ч.

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е приела секторен анализ на конкурентната среда на производството и реализацията на бензин и дизелово гориво. Той проследява пазарната среда и отношения по цялата верига на реализация на горивата - от производството и вноса, през търгуването им на едро до реализацията на дребно към крайния потребител.

Основен акцент е поставен върху състоянието на конкурентната среда при производството/вноса на бензин и дизел и търговията им на едро. Като резултат са се откроили проблеми за конкуренцията в две насоки. От една страна се забелязва сходно движение на цените на едро, което би могло да е следствие от наличието на забранено споразумение или съгласувана практика между участници на пазара. От друга страна, изследвани бяха договорните отношения между "Лукойл България" ЕООД и неговите контрагенти - търговци на едро. Там загриженост будят определени договорни условия и прилагани търговски практики, които могат да доведат до затваряне на пазара, посочват от КЗК.

Въз основа на откроените проблеми КЗК е образувала производство за установяване на евентуално извършени нарушения по чл. 15 от Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК) (установяващ забрана за антиконкурентни споразумения и съгласувана практика) и чл. 21 от ЗЗК (за евентуално извършена злоупотреба с господстващо положение от страна на "Лукойл България" ЕООД).

Предвид характеристиките на разглежданите пазари и установените на тях пазарни отношения КЗК отчита, че поведението на предприята на пазара е от естество да засегне търговията между държавите членки на ЕС. В съответствие с чл. 11, т. 4, в срок не по-дълъг от 30 дни преди приемане на окончателното решение, КЗК ще представи резюме на проекта на решението за съгласуване с ЕК. Регламентът също така дава възможност на КЗК да се допитва до ЕК в хода на производството.

Наред с това Комисията е информирала министъра на финансите за необходимостта, съобразно неговата компетентност и приложимото европейско законодателство да се предприемат подходящи мерки за подобряване на конкурентната среда.

Продължителността на разследването зависи от редица фактори, завършват от антимонополния орган.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков коментира тази сутрин в ефира на БНТ, че днес в писмен вид ще зададе въпроси към КЗК дали доставчикът на керосин за летищата има господстващо положение и не си изпълнява функциите. Впоследствие БТА съобщи, че документът с въпросите е пристигнал в антимонополния орган.

Въпросите нямали отношение няма отношение към съдебната битка между Агенция "Митници" и "Лукойл", а само към пазара. Трайков добави, че е направено всичко възможно, за да функционира пазарът и да няма ощетени потребители. Той допълни: Гориво има колкото искате и в България, и около България.

Питането е свързано с изясняване на въпроса дали от страна на "Лукойл Нефтохим Бургас" АД има злоупотреба с монополно или господстващо положение на пазара на авиационно гориво в нарушение на Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК). Също така се проверява и дали "Лукойл Ейвиейшън България" ЕООД не злоупотребява с монополно или господстващо положение, като бездейства и не осигурява контрактуваните с авиопревозвачите количества от алтернативен източник в подкрепа на "Лукойл Нефтохим Бургас" АД, информира МИЕТ.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти