КНБ съкрати процента на задължителните минимални резерви за депозитите в юани
07.01.2019 | 15:55
econ.bg
КНБ съкрати процента на задължителните минимални резерви за депозитите в юани
Китайската народна банка реши да съкрати процента на задължителните минимални резерви за депозитите в юани с 1 процентен пункт

Китайската народна банка (КНБ) реши да съкрати процента на задължителните минимални резерви за депозитите в юани с 1 процентен пункт. В съобщение на институцията от миналия петък се посочва, че това ще стане на два пъти – с 0,5 процентни пункта съответно от 15 и 25 януари. В допълнение средносрочното кредитно улеснение, чиято дата на падеж е в края на първата половото тримесечие на 2019 г. няма да бъде продължено.

„Мярката ще компенсира флуктуациите в ликвидността, причинени от паричните инжекции преди китайската Нова година и ще помогне на финансовите институции да продължат да засилват подкрепата за малките и микро предприятията, както и за частния бизнес", се казва още в съобщението на банката.

Очаква се мярката на КНБ да освободи около 800 милиарда юана (116,6 милиарда долара) на пазара и ще увеличи ефективно възможността за финансиране на малките, микро предприятия и частния сектор, както и да редуцира с 20 милиарда юана годишно лихвите по заемите, снижавайки по този начин разходите за финансиране на реалната икономика.

 

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти