КНСБ: Животът поскъпва, 75% от хората живеят с по-ниски от необходимите доходи
02.08.2018 | 15:30
econ.bg
КНСБ: Животът поскъпва, 75% от хората живеят с по-ниски от необходимите доходи
2361 лева е станала издръжката на четиричленно семейство

Поскъпва издръжката на живот у нас. Нараснала е с 36 лева от началото на годината. 590,32 лева са необходими месечно на лице от 4-членно домакинство или общо 2361 лева. Това сочат последните данни на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ, обяви президентът на синдиката Пламен Димитров.

"От началото на годината издръжката на живота добави нови 36 лева на член от четиричленно домакинство. Общият размер нужен за издръжката на четиричленно домакинство по българския стандарт е 2 361 лева и малко отгоре“, каза Димитров и уточни, че издръжката на живота на четиричленно домакинство в София е значително по-висока и е малко над 3 000 лева.

Това означава, че 75% от населението в страната живее с доходи, по-ниски от необходимите за издръжката на живота. По думите на Димитров заплатата трябва да е средно около 1500 лева.

"Не повече от 20% от българите обаче имат такъв доход. Огромна част от българите живеят със средства на и под прага на бедност“, обобщи Димитров и уточни, че 2,2 милиона са работещите, които не изкарват достатъчно.

По данни на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ над 30% от домакинствата в България са с общ доход на лице до 321 лева на месец. Това са близо 2,2 милиона души. 

Изчисленията на синдикалните експерти в редица области на страната като Благоевград, Видин и Кюстендил показват, че средните заплати са едва около 50 на сто от необходимия размер на издръжката на живота. 

 

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти