КНСБ: ЗОП трябва да ограничи участието на офшорни фирми в търговете
17.09.2013 | 14:30
КНСБ: ЗОП трябва да ограничи участието на офшорни фирми в търговете
Синдикатите излязоха с няколко препоръки към новия Закон за обществените поръчки

Законът за обществените поръчки (ЗОП) трябва не допуска възможността за кандидатстване на офшорни компании. Това смятат от Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) във връзка с новоприетите от кабинета законодателни текстове.

Новият ЗОП влиза в сила от 1 януари 2014 г. Той включва няколко аспекта промени, целящи включително административно олекотяване на процедурите и намаляване измамите с обществени поръчки.

Синдикатите одобряват мерките за намаляване на необходимите документи за участие, улесняване достъпа на малките и средни фирми до обществени поръчки, ограничаване възлагането на поръчки без конкурс и недопускане на свързани фирми до участие в процедурите. Според КНСБ тези промени са необходими.

Също така според тях са особено важни текстовете, които не допускат в търговете да участват компании с висящи задължения по вноски за социално осигуряване, както фирми, осъдени за трудови престъпления спрямо служителите си (например за дискриминация или лоши и опасни условия на труд).

Според КНСБ обаче трябват още промени в тази посока. Необходимо е, смятат те, да се ограничи и участието на компании, които не изплащат работни заплати и не спазват законови и договорени трудови стандарти. "Това задължение трябва да съществува, както към участниците в процедурите, така и към подизпълнителите на обществената поръчка", се казва в прессъобщението до медиите.

Оттам са категорични и, че трябва да се отхвърли възможността за кандидатстване на офшорни фирми. Синдикатите продължават: "Не трябва да се допуска (освен в строго определени случаи) процедурите да се печелят с дъмпингови цени и съкратени срокове, а в последствие чрез анекси да се договарят условия, силно различаващи се от първоначалните и с много по-голяма полза за изпълнителя".

Накрая от КНСБ препоръчват участието на български фирми в обществените процедури да се ползва с предимство - при това на такива компании, чиято дейност пряко засяга предмета на поръчката, "а не толкова фирми, които просто могат да я изпълнят – търговци, финансови дружества и др.".

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти