КТ "Подкрепа" поиска помощите за безработица на доброволно напусналите да не се занижават
26.09.2017 | 17:00
econ.bg
КТ "Подкрепа" поиска помощите за безработица на доброволно напусналите да не се занижават
Размерът на минималното обезщетение се определя всяка година в бюджета на държавното обществено осигуряване

Синдикатът "Подкрепа" настоява с промяна в законодателството помощите за безработица на доброволно напусналите да се изравнят с тези на съкратените.

Според сегашното законодателство напусналите по свое желание и уволнените дисциплинарно получават минималния размер на обезщетението за безработица в продължение на 4 месеца. Размерът на минималното обезщетение се определя всяка година в бюджета на държавното обществено осигуряване. За разлика от тях съкратените се подпомагат с 60% от средния си осигурителен доход, а периодът на получаване на сумите зависи от стажа и варира между 4 и 12 месеца.

"Подкрепа" напомня, че обезщетението за безработица се изплаща от вноските на работниците и няма причина напусналите по свое желание да бъдат наказвани с по-малко пари. "Безработните, независимо от основанието, на което е прекратен договорът им, имат еднаква нужда от частична компенсация, заместваща липсата на доходи от трудова дейност", изтъква синдикатът. В мотивите се подчертава, че законодателството позволява на работника да прекрати договора си с работодателя с едностранно предизвестие. Затова според профсъюза е недопустимо едно разрешено от правото валидно поведение да води до "санкциониране" на работника. 

"При съществуващият досега правен режим той е наказан", се посочва в мотивите на предложението.

Синдикатите нямат законодателна инициатива, така че за да бъде направена промяната, текстът трябва да бъде припознат от някой от депутатите или от министерството.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти