Кабинетът мисли как да спре злоумишленото обжалване на обществени поръчки
21.03.2018 | 15:55
econ.bg
Кабинетът мисли как да спре злоумишленото обжалване на обществени поръчки
Работни групи с участието на всички заинтересовани институции, готвят изменения в Закона за обществените поръчки и в Наказателния кодекс, посочиха вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на правосъдието Цецка Цачева

Промени в законодателството, които да спрат злоумишленото обжалване на обществени поръчки, и други, които да дадат инструменти за борба с престъпността, бяха обсъдени на днешното правителствено заседание, се разбира от разпространената стенограма.

Работни групи с участието на всички заинтересовани институции, готвят изменения в Закона за обществените поръчки и в Наказателния кодекс, посочиха вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на правосъдието Цецка Цачева.

Прецизират се текстовете за кръга заинтересовани лица при обжалване на обществените поръчки, като целта е да не бъдат спирани с години значими проекти, което води до загуба на средства и невъзможност да бъдат реализирани важни за обществото политики.

В момента правото да обжалва обществени поръчки, което е уредено в европейските директиви, има всеки заинтересован, обяснява вицепремиерът Томислав Дончев. "Примерно фризьорски салон, баничарница, приемаме, че има интерес от строителство на магистрала, примерно, или от изграждането на електронна система – има право да жали", казва той и добавя, че опитът е да бъде свит кръгът от заинтересовани страни. "По логиката, която се опитваме да въведем, е, че фризьорски салон не може да строи магистрала", заявява Дончев.

Премиерът Бойко Борисов лансира тезата, че такова обжалване, като на тол-системата, е саботиране на държавата. "И това година и половина не може да се въведе заради обжалване. Тол-системата две години. И то си личи умисълът – чака се последният момент, шест часа вечерта без една минута, тогава се внася от някоя фирма и блокира нещо, което ни струва милион и половина на ден. До вчера асфалт не се ядеше, а сега всички искат асфалт. Хубаво, ама по милион и половина ние губим от това, че тол-системата не работи, години наред не можахме и чак сега преодоляхме тази пречка", обяснява Борисов.

Готвените промени в наказателното законодателство са свързани основно с приравняване на противозаконното отнемане на автомобил с кражба.

 

 

 

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти