Кабинетът одобри нов подход за определяне на заплатите в бюджетните организации
09.01.2019 | 16:20
econ.bg
Кабинетът одобри нов подход за определяне на заплатите в бюджетните организации
За шефовете на държавни агенции и комисии заплатите ще се одобряват от Съвета по административна реформа, по предложение на ресорните министри, като ще се отчита числеността и функциите на съответната администрация

Правителството одобри нов подход за определяне на заплатите в бюджетните организации. Поставя се таван за възнагражденията на кметовете, които се определят от общинските съвети – не повече от заплатата на министър.

За шефовете на държавни агенции и комисии заплатите ще се одобряват от Съвета по административна реформа, по предложение на ресорните министри, като ще се отчита числеността и функциите на съответната администрация. 

Промяна се прави и в Наредбата за заплатите на държавните служители, като се укрепва принципът "заплащане според изпълнението". Дава се възможност да се коригират по-ниските "изостанали" заплати на служители, назначени преди 2012 г., с тези на назначаваните в следващите години. Корекции ще могат да се правят и при заплатите на служителите, които се завръщат от отпуск по майчинство. 

 

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти