Кабинетът предлага "Товарни превози" срещу дълга за мотрисите "Дезиро"
02.08.2012 | 15:47
Кабинетът предлага "Товарни превози" срещу дълга за мотрисите "Дезиро"
България дължи близо 300 млн. лв. на Германия по тази сделка, припомни Борисов

Дългът за мотрисите Siemens (известни още като "Дезиро"- бел.ред.) може да бъде заменен за "БДЖ-Товарни превози". Това каза пред журналисти в Министерския съвет (МС) днес премиерът Бойко Борисов на обща пресконференция с президента на Асоциацията на германските индустриално-търговски камари Ханс Хайнрих Дрифтман.

"България дължи близо 300 млн. лв. на Германия по тази сделка (за мотрисите - бел.ред.) и този дълг ни тежи като воденичен камък. Това е уникална по своята глупост сделка", заяви Борисов, цитиран от БТА.

Въпросът за евентуалното участие на Siemens ще продължи да бъде обсъждан в работни групи. Премиерът Борисов помолил Дрифтман да разговаря с представители на немския гигант за това дали е възможно той да вземе дружеството за жп превози на товари, инфомира bTV.

Преди 2 седмици стана ясно, че държавата ще направи втори опит да продаде до края на годината "БДЖ-Товарни превози". До това положение се стигна след като Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) обяви, че прекратява процедурата по продажба на дъщерното дружество на БДЖ заради слаб инвеститорски интерес.

В конкурса беше останала само кипърската фирма "Дует Реълуей България". Проверка в Търговския регистър показа, че тя е вписана в него на 11 юли тази година. Капиталът й е в размер на 10 лв. Неяснотите около собствеността на фирмата, както и появилите се критики заради високи изисквания към кандидатите, породиха напрежение.

Припомняме ви, че държавата много разчиташе на парите от продажбата на дъщерното дружество на БДЖ. С тях трябваше да бъде покрит именно дългът на България за мотрисите "Дезиро".

България ще изплати целия дълг за закупените мотриси "Дезиро" от Германия. Това стана ясно през месец януари след срещата на премиера Бойко Борисов с канцлера на федералната република Ангела Меркел. Страната ни е започнала да изплаща по 1 млн. евро месечно от края на миналата година. Германската страна не е приела предложението на правителството за замяна на дълг срещу собственост, беше обяснено още тогава. 

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти