Кабинетът ще обсъди Националната здравна карта
29.05.2018 | 11:40
econ.bg
Кабинетът ще обсъди Националната здравна карта
За да се удовлетворят потребностите на населението от болнична медицинска помощ са необходими 32 913 легла за активно лечение в болниците. В момента те са 38 803

На редовното си заседание правителството ще обсъди Националната здравна карта. За да се удовлетворят потребностите на населението от болнична медицинска помощ са необходими 32 913 легла за активно лечение в болниците. В момента те са 38 803. За изминалата 2017 за осъществяване на медицинските дейности в 28-те области всъщност са били необходими общо 24 723 легла – толкова са пациентите лекувани през миналата година в цялата страна. Или това са с над 14 хиляди болнични легла по-малко от тези, които са били налични.

Ако документът бъде приет без промени, това няма да доведе задължително до съкращаване на въпросните 6 000 легла в болниците. Лечебните заведения биха могли да приемат на тях частни пациенти.

Поради това от Министерството на здравеопазването предвижда болничните легла да бъдат съкратени с 6000 бройки. Предвижда се още забрана за включване на нови болници, когато съществуващият брой на територията на дадена област превишава конкретните потребности. Един общопрактикуващ лекар да има пациентска листа от 1500 души или на 100 хиляди души да се падат 67 лични лекари.Документът предвижда на всеки хиляда души да се пада един зъболекар.

Картата, която включва необходимите болнични легла, лекари и медицински персонал по области, ще служи за основа на сключване на договори със Здравната каса. Документът предизвика остри реакции сред лекарите и пациентските организации.Българският лекарски съюз поиска с писмо до премиера и здравния министър и комисия документът да се преразгледа и преработи ,за да се гарантира достъпна болнична помощ във всички областни градове. Здравната карта трябва да бъде приета и от Парламента. Очаква се кабинетът да одобри и два проектозакона за промени в Закона за енергетиката, както и изменения в Закона за енергията от възобновяеми източници. Министрите ще разгледат и промени в законите за движението по пътищата и за регистрация и контрол на земеделската горска техника.

Кабинетът ще приеме Наредба за структурата и минималната численост на инспекторатите, реда и начина за осъществяване на дейността им и взаимодействието със специализираните контролни органи.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти