Какви уловки крият обявите за работа?
21.11.2017 | 15:00
econ.bg
Какви уловки крият обявите за работа?
Първото впечатление при кандидатстване за работа е много важно, не забравяйте това

В момента, в който решите да си търсите активно нова работа по обява по една или друга причина, вие вече се намирате в една несигурна и напрегната позиция на очакване и надежди, в която далеч не всичко зависи от вас самите. Винаги има опасност да не откриете мечтаната работа – било защото сте попаднали на некоректен работодател, било защото сте улучили фиктивна обява, било защото самите вие сте неподготвени за подобна стъпка.

В днешното динамично време на развити високи технологии, всеки работодател може да разгледа кандидатурата ви под лупа в интернет, независимо от това какво сте вписали в своето CV, в данните си за контакти или в мотивационното си писмо. Затова бъдете максимално точни, коректни и подробни, не крийте неща, които могат да излязат в един момент наяве, но и не си измисляйте легенда, която не можете да покриете при щателна проверка.Когато кандидатствате онлайн, както правят повечето хора – в jobs bg или директно на сайта на компанията - вашето CV и мотивационно писмо са всичко, което работодателя има, за да вземе решението дали да хвърли кандидатурата ви в кофата.

Първото впечатление при кандидатстване за работа е много важно, не забравяйте това. Работодателите са хора като всички нас, така че очаквайте те да са критични, недоверчиви или направо арогантни. Колкото по-добре и солидно се представите при кандидатстване, толкова са по-високи шансовете да заемете мечтаната позиция. Точността, добрият външен вид и начин на изразяване, умението да се общува и широката обща култура са само във ваш плюс на едно интервю за работа.

Бъдете нащрек, когато отсявате обявите за работа. Много от тях съдържат скрит контекст и вместо да ви наемат примерно за фотомодел, може да се окажете на работа в таен публичен дом. При надомната работа има много фирми-фантоми, които ви искат такса за материали за ръчно-приложен труд и обещават голяма печалба, но само ви вземат парите предварително и накрая не получавате нищо.

Нереално високите обещани възнаграждения също често съдържат подводни камъни. Не е рядкост и обява за лична асистентка или секретарка да крие завоалирано предложение за персонална компаньонка, която да обслужва личните нужди на шефа. Други пък се крият зад обяви, набиращи фрийленсъри по даден проект, които де факто вършат цялата работа за жълти стотинки, а наелият ги човек прибира цялата печалба от проекта. Има и редовно циклиращи по сайтовете в интернет обяви за работа, които няма как да ви се набият в очи, защото една и съща длъжност редовно излиза на пазара на труда през определени периоди от време, което показва, че нещо там не е наред.

За да се върнем за малко към началото на този текст, когато някоя обява ви заинтересува, отвърнете на потенциялния си бъдещ работодател с неговата стратегия и щателно проверете онлайн в интернет информацията за фирмата, отзивите на бивши и настоящи нейни служители, партньори и конкуренти.

Това са само част от некоректните обяви за работа, с които може да се сблъскате в търсене на професионална реализация, и трябва да бъдете внимателни с тях и с подобните им.

Повече съвети за това как да кандидатстваме за нова работа и как да се предпазим от клопките, които крият някои обяви, може да прочетете в новата онлайн медия „НовиНация“, ориентирана най-вече към младите хора. Медията предлага още много разнообразна информация на всевъзможна тематика, интересни четива и текстове, които ще ви накарат да се замислите.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти