Как да разпознаем некачествените храни по Великден?
09.04.2014 | 19:28
Как да разпознаем некачествените храни по Великден?
Масови проверки на Агенцията по храните започват заради Великденските празници

Агенцията по храните започна засилените проверки заради Великден. Инспекторите следят за качеството на яйцата, агнешкото и другите традиционни продукти на празничната трапеза.

Внимателно се следят производителите и търговците на едро и дребно. Шест мобилни екипа на агенцията проверяват условията за съхранение на продуктите, срока на годност и произхода им. При констатирани нарушения стоката веднага се изтегля от пазара.

Как да разпознаем некачествените храни по Великден?

Месото, което не е в срок на годност започва да мирише и да лепне, обяснява Саид Сейфедин, който е месар от 25 години и продава месо единствено от производител. Казва, че само така е сигурен в качеството му.

Най-често срещаните нарушения при месните продукти са начинът им на съхранение и неясният им произход. Затова все повече хора избират да пазаруват директно от производител.

Според експерти, ако месото е сменило цвета си или има неприятна миризма, със сигурност е опасно за здравето ни. Често обаче дори не подозираме, че храната, която консумираме, вече е негодна, съобщава bTV.

„Обществено известно е, че в голяма част от складовете условията не отговарят практически на изискванията. Може да ни докара най-малкото стомашни неразположения, а във втория случай може да ни докара доста по-сериозни инфекциозни заболявания като салмонела, дизентерия, цял спектър от заболявания може човек да получи по този начин”, пояснява д-р Сергей Иванов, експерт по качество на храните.

За да удължат срока на трайност, някои търговци използват различни трикове като препакетиране или използване на химични добавки. Месото, например, най-често просто се измива, за да добие по-хубав вид и да се притъпи неприятната миризма.

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти