Калина Илиева с 3-годишна условна присъда
04.06.2012 | 15:36
Калина Илиева с 3-годишна условна присъда
Бившият шеф на ДФ "Земеделие" се призна за виновна и поиска споразумение, което прокуратурата прие

Софийският районен съд (СРС) одобри споразумение по делото срещу бившия изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие" Калина Илиева, предаде БГНЕС. Срещу Илиева бяха повдигнати обвинения, че сама е фалшифицирала дипломата си за висше образование от Германия, както и че е представила пред Министерството на образованието общо четири фалшиви документа, свързани с образованието си.

Присъдата на Калина Илиева е 3 години условно наказание с 5 години изпитателен срок. Преди съдът да обяви присъдата, прокурорът изтъкна чистото съдебно минало на бившата директорка на ДФ "Земеделие" и фактът, че тя е майка.

Самата Калина Илиева се призна за виновна пред съда, заявявайки, че има средно образование. Защитата поиска делото да се гледа при закрити врата, с мотива, че ще бъдат засегнати въпроси от личния й живот, предаде iNews.bg.

По-рано днес СРС даде ход на делото срещу Илиева. Съдът трябваше да изслуша 4-ма свидетели и 3 вещи лица.

В обвинителния акт срещу Калина Илиева се твърди, че в периода от 30 септември до 28 ноември 2007 г., Калина Илиева е съставила неистински документ – диплома за висшист на нейно име. Обвинението сочи, че Илиева е фалшифицирала лично подписите на двама немски професори върху свидетелство за завършено висше образование, издадено на 4 октомври 2007 г. в гр. Берлин, от Професионално висше училище по техника и икономика, за придобита квалификационна степен "Магистър", по специалност "Икономическа комуникация". От съдебната поръчка, пристигнала от Германия, стана ясно, че Илиева се е записала да учи там, но никога не е посещавала лекции, припомня БТА.

Илиева беше обвинена и за това, че на 28 ноември 2007 г., когато е подала документи, за да започне работа в Министерство на образованието и науката (МОН), съзнателно е използва 4 броя фалшиви документи като доказателство, че е завършила висше образование, с което е подвела министъра на образованието. В канцеларията на МОН Илиева е депозирала фалшива диплома за степен "Магистър”, фалшиво официално удостоверение, издадено на 25 октомври 2007 г., което гарантира валидността на подписите и печатите върху дипломата на Илиева, неистинска академична справка за успешно положени семестриални и държавни изпити и още едно неистинско удостоверение за валидността на подписите и печатите върху Академичната справка, издадено също на 25 октомври 2007 г.

Делото съдържаше 7 тома с документи, събрани от СРП.

През октомври 2010 г. Управителният съвет на ДФ "Земеделие" освободи от длъжност Илиева. Тя беше уволнена, след като се разбра, че до последно е крила бременността си, представяйки болнични листове за тумор. Прекият й началник - министърът на земеделието Мирослав Найденов, научи за бременността й чрез медиите. До съмненията за истинността на дипломата й от Висшия институт по техника и икономика в Берлин се стигна, след като политици повдигнаха въпроса, че тя няма нужното образование за заеманата длъжност.

Станете фен на страницата на Econ.bg във Facebook!

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти