Камарата на архитектите в България ще проведе конкурса за "Парадайс тауър"
25.04.2017 | 14:55
econ.bg
Камарата на архитектите в България ще проведе конкурса за "Парадайс тауър"
В изготвянето на конкурсните материали щяла да се използва методиката на австрийската камара и принципите на Архитектурния съвет на Европа

Камарата на архитектите в България потвърди, че ще организира открит международен конкурс за концепция на бъдещата сграда "Парадайс тауър" в София. В открито писмо до медиите председателят на сдружението Борислав Игнатов съобщава, че е приел поканата на инвеститора в небостъргача "Магна МК" да проведе конкурса.

"Със своя опит и експертен капацитет Камарата на архитектите в България ще е гарант за безпристрастното провеждане на конкурса така, че той да се превърне в добър прецедент и пример за цялата страна. Предстои изработването на конкретното задание за "Парадайс тауър", определяне на международното архитектурно жури, както и на ясни критерии за оценка на проекта", уточняват от камарата.

В изготвянето на конкурсните материали щяла да се използва методиката на австрийската камара и принципите на Архитектурния съвет на Европа. От сдружението подчертават, че са готови да участват във всички открити архитектурни конкурси за обществено значими обекти.

"Убедени сме, че конкурсът за "Парадайс тауър" ще предизвика голям професионален и обществен интерес в България и в чужбина, а резултатите от него ще бъдат на най-високо професионално ниво, прозрачно избрани и публично обявени", пишат още от Камарата на архитектите.

Небостъргачът трябва да се намира на ъгъла на бул. "Черни връх" и ул. "Сребърна" и ще бъде свързан със съседната сграда на "Парадайс мол". Строежът му обаче предизвика недоволството на живеещите в района, които се оплакаха, че той ще им скрие гледката към Витоша.

Общинските съветници Иво Божков и Марта Георгиева дори изпратиха сигнал до областния управител на София Диана Тонова. Според тях решението на общинския съвет, който даде зелена светлина за изграждането му, е незаконосъобразно.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти