Камбоджа ще екстрадира съоснователя на The Pirate Bay
04.09.2012 | 15:10
Камбоджа ще екстрадира съоснователя на The Pirate Bay
Извън територията на страната, подвеждането на Готфрид Свартхолм Варг под отговорност ще лежи на плещите на родната му Швеция

Властите в Камбоджа са взели решение за екстрадация на съоснователя на торент сайта The Pirate Bay – шведът Готфрид Свартхолм Варг. Преди два дни - на 2 септември, той бе задържан на територията на азиатската страна по силата на международна заповед за задържане, издадена в Швеция.

Говорителят на полицията в Пном Пен Кирт Чантарит уточни, че органите на реда са се консултирали с шведските власти. Резултат от това е решението Свартхолм да се експулсира от страната по силата на камбоджанското законодателство за имиграцията, информира bTV.

Извън територията на Камбоджа ще зависи от шведските власти да направят необходимото, за да го приберат в родната му територия“, казва още той.

Припомняме, че Свартхолм, заедно с други съоснователи на торент сайта бяха осъдени още през 2010 година на различни присъди. Докато другите са се явили пред съда и са получили намаление на присъдата, както и парична санкция, шведът е избягал и именно поради това е обявен за международно търсене.

Адвокатите на The Pirate Bay защитават тезата, че сайтът е за обмен на информация между потребителите и не съдържа авторски съдържание на сървърите си. "Все едно да съдиш пощата за нелегалното съдържание на колета“, представиха съображенията си те.

Битката между торент сайтовете и интересите на музикалната и кино индустрията все повече се поляризира и изостря в последно време. Интернет потребителите също заемат строги позиции, като много граждански организации и неправителствени такива подкрепят свободата на разпространяване, част от идеята за отворена интернет култура и среда.

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти