Кандидатстваме за ERM II догодина
26.05.2010 | 14:38
Кандидатстваме за ERM II догодина
Министър Дянков прогнозира нов икономически бум в Централна и Източна Европа през следващите 5 години

България планира да подаде молба за предприсъединителния механизъм за еврозоната ЕRM II през следващата година. Това съобщи днес вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, който е на посещение в Букурещ, предаде "Ройтерс".

Можем да подадем молба за присъединяване към ЕRM II и тази година, но ще трябва да изчакаме. Но от 1 януари следващата година сме готови да действаме. Нашето намерение е да подадем молба следващата година, каза Дянков. Той потвърди новата цел на бюджета, който в края на година ще трябва да завърши с 4.8% дефицит, предаде Агенция "Фокус".

Дянков коментира още, че предишното българско правителство е решило да прикрие негативните ефекти от кризата върху България:

Затова се сблъскахме с доста проблеми, които преди това са били скрити. Оттук нататък имаме две възможности. Първата е да бъдем песимисти и да мислим, че ни остава много време да излезем от кризата. Ние обаче смятаме, че кризата е шанс за нас да проведем реални реформи, за да продължим по-нататък с устойчив растеж на икономиката ни, подчерта Дянков, информира пресцентърът на финансовото министерство.

През следващите 5-6 години може да се очаква икономически бум в района на Централна и Източна Европа, заяви още Дянков, цитиран от "Аджерпрес".

Той отбеляза, че може да се очаква силен поток от инвестиции от Западна Европа към югоизточната част на континента: През следващите 2-3 години ще има мощен поток от инвестиции от Западна Европа. Тази зона стана много солидна за производството. Централната и югоизточната част на Европа ще бъде зоната, в която ще се случват добрите неща. Това, което се случи в Гърция, накара страни като Румъния и България да бъдат по-внимателни, когато говорят за присъединяване към еврозоната. През следващите 5-6 години ще може да станем свидетели на нов икономически бум.

Финансовият министър на България прогнозира още, че еврото ще остане на настоящото си ниво още дълго време - няма да се срине, а може само леко да се обезцени, предаде БТА.

Припомняме ви, че правителството имаше намерение да подаде документи за кандидатстване на "чакалнята на еврозоната" - механизмът ERM II още през тази година. Впоследствие то се отказа от това си решение заради анексите към 150 договора, сключени от правителството на тройната коалиция, който се оценяват на близо 2,15 млрд. лв.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти