Канонизират жертвите от Баташкото клане
02.04.2011 | 12:11
Канонизират жертвите от Баташкото клане
При потушаването на Априлското въстание през май 1876 г. турската армия извършва жестоко масово клане

Патриарх Максим, митрополити и епископи ще отслужат днес от 18.00 ч. в катедралния храм "Св. Александър Невски" панихида за убитите по време на Априлското въстание в Батак и за мъчениците от новоселския манастир "Св. Троица" в Априлци. Канонизацията на избитите мъченици ще бъде извършена утре от 9.30 ч. отново в храма "Св. Александър Невски" лично от патриарх Максим.

Специалният църковен ритуал, който не е извършван от близо четири десетилетия.  Денят, в който официално ще почитаме мъчениците от Батак като светци, е 17 май. Тогава се отбелязва и годишнината от въстанието, в което преди 135 години градът е напълно разрушен, предаде БНТ.

При потушаването на Априлското въстание през май 1876 г. турската армия извършва жестоко масово клане, по-известно като Баташко клане. Част от населението бива обсадено в църквата "Св. Неделя" в продължение на дни, припомня Dariknews.bg. След превземането на храма, всички християни - около 2000, са убити. Преди въстанието Батак живеят между 8000 и 9000 души, а след това остават само 1200.

БНТ ще излъчи пряко и онлайн богослуженията за канонизацията на новомъчениците от Батак и Ново село – на 2 и 3 април 2011 г. На 2 април, в 18.00 ч., от патриаршеската катедрала „Св. Ал. Невски” телевизията ще излъчи и панихидата, с която църквата ни за последно ще почете избитите от Батак и Ново село като обикновени хора, преди да ги удостои с ореола на светостта. И двата директни ефира ще се излъчват и онлайн в сайта на БНТ.

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти