Караниколов ще следи търговията с благородни метали
16.08.2018 | 13:55
econ.bg
Караниколов ще следи търговията с благородни метали
В момента в Министерството на финансите се извършва регистрация и се издават удостоверения на лицата, които извършват дейност с благородни метали и скъпоценни камъни в съответствие с изискванията на чл.13, ал. 1 от Валутния закон

Министерството на икономиката да поеме регистрационния режим за лицата, които осъществяват дейност по добиване, преработване и сделки с благородни метали и скъпоценни камъни и изделия със и от тях. Това предвиждат промени във Валутния закон, предложени от Министерство на финансите (МФ) и публикувани на сайта на институцията. Измененията касаят минни компании, златарски ателиета, заложни къщи и други търговци, които работят с благородни метали и скъпоценни камъни, както и с изделия от тях.

В момента в Министерството на финансите се извършва регистрация и се издават удостоверения на лицата, които извършват дейност с благородни метали и скъпоценни камъни в съответствие с изискванията на чл.13, ал. 1 от Валутния закон. Дейността е остатък от отменения Закон за сделките с валутни ценности и за валутния контрол, когато МФ е упражнявало цялостен валутен контрол в страната.

Секторът на производството и търговията с благородни метали и скъпоценни камъни е значително повлиян от съвременните технологии за обработка и търговия, което налага цялостно преосмисляне на регулаторната рамка, коментират от ведомството. 

Предложените промени във Валутния закон няма да изискват допълнителни финансови средства както от държавния бюджет, така и от лицата, които осъществяват дейност по добиване, преработване и сделки с благородни метали и скъпоценни камъни и изделия със и от тях. Надзорът също преминава във функциите на икономическия министър Емил Караниколов.

 

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти