Каталуния обяви независимост от Испания
27.10.2017 | 17:15
econ.bg
Каталуния обяви независимост от Испания
За приемане на декларацията трябваха 68 гласа, т.е. обикновено мнозинство, от общо 135 депутати

В исторически за Испания ден и при невероятно спорни обстоятелства, каталунският парламент взе решение да обяви независимост и да провъзгласи Каталуния за република - със 70 гласа "за", 10 "против" и 2 "въздържал се".

За приемане на декларацията трябваха 68 гласа, т.е. обикновено мнозинство, от общо 135 депутати. Вотът беше таен, след като беше отхвърлено предложение да има явно гласуване.

Преди гласуването, пленарната зала напуснаха всички депутати от партии, които са против обявяване на независимост - Народната партия, социалистите и "Куидаданос". Те имат общо 63 места.

В декларацията за независимост се казва, че диалогът и връзките с Испания трябва да са на равна основа. "Ще продължим да прилагаме закона такъв, какъвто е приет от Испания и от ЕС. Искаме Република Каталуния да бъде приета възможно най-бързо в международната общност. Ще уважаваме и спазваме подписаните международни договори от испанския крал", пише в документа, който беше прочетен на глас от председателя (говорителя) на каталунския парламент Карме Форкадел.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти