Киберрисковете са в обществените WiFi, социалните мрежи и смарт устройствата
29.09.2018 | 10:40
econ.bg
Киберрисковете са в обществените WiFi, социалните мрежи и смарт устройствата
86% от хората се тревожат от увеличаването на кибератаките, но не знаят откъде да очакват най-големите заплахи

Специализираната в имущественото застраховане компания Chubb обяви, че е провела проучване, свързано с кибербезопасността, с цел установяване доколко клиентите са защитени от  несанкциониран достъп до персоналните данни.

86% от респондентите са заявили, че се тревожат от увеличаването на кибератаките, но нямат информация откъде могат да очакват най-големите заплахи. От компанията посочват, че най-големите персонални заплахи за клиентите идва от социалните мрежи, WiFi и включването в в интернет на техните устройства: ноутбуци, смартфони, домашно смарт оборудване.

Едва 12% от участниците са посочили, че знаят за рисковете от използването на обществено Wi-Fi.  4% от респондентите са изразили безпокойство от уязвимостта на домашните смарт устройства. "Днес всеки човек може да бъде подложен на кибератака", предупреждава Фран О’Брайън, президент на подразделението за персонални рискове в Chubb North America.  В отчета се посочва, че едва 40% от тези, които осъзнават рисковете от персонална киберугроза вземат мерки, за да се защитят.

"Макар че няма 100% надежден начин за защита от кибер атаки, киберзастраховането може да запълни празнотата и да намали риска, свързан с кибербезопасността", обобщава Бил Стюърт, президент на подразделението по киберриске в Chubb.

 

 

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти