Кипър икономисва 351 млн. евро
02.04.2013 | 10:10
Кипър икономисва 351 млн. евро
Очаква се близо 5 хиляди души да загубят работните си места до 2016 г.

Кипър и "Тройката" – международните кредитори в лицето на Европейския съюз, Международния валутен фонд (МВФ) и Европейската централна банка (ЕЦБ), ще подпишат меморандум за вдигане на данъци и намаление на заплати в страната. Това значи режим на стриктни икономии, като стойността им според вестник Phileleftheros гравитира около 351 милиона евро.

"Гласът на Русия“ уточнява, че данък добавена стойност (ДДС) ще бъде увеличено от 10 до 12,5%, данъкът за облагане на доходите и дивидентите ще скочи с 30%. Наред с това заплатите на работещите в публичния сектор ще бъдат намалени с 12,5%.

Очаква се близо 5 хиляди души да загубят работните си места до 2016 година. Твърде вероятно е да се наложат и строги реформи относно пенсионната възраст и освен заплатите да се намалят и пенсиите на кипърските граждани.

По-рано финансовият министър на Кипър Михалис Сарис призна, че правителството предварително е знаело за плановете, но не уточни кой точно е разполагал с информацията.

Тези дни избухнаха и редица скандали, след като стана ясно, че приближени до президента Никос Анастасиадис са изтеглили десетки милиони евро от банка Laiki ("Лаики"). Toва е станало няколко дни преди евролидерите да предложат еднократен налог върху банковите депозити. Разследвания пък извадиха наяве частични опрощавания на кредити на фирми на лица, близки до правителството като цяло.

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти