Кипър и Египет ще се свържат с директен подводен газопровод
19.09.2018 | 15:15
econ.bg
Кипър и Египет ще се свържат с директен подводен газопровод
Междудържавното споразумение между Кипър и Египет е първото подобно транснационално газово споразумение в Източното Средиземноморие, в съответствие със стандартите на ЕС

Кипър и Египет ще се свържат с директен подводен газопровод. Междудържавното споразумение за изграждането му се подписва днес в Никозия от енергийните министри на двете страни. Бъдещото съоръжение ще даде възможност за първия износ на природен газ от Източното Средиземноморие към ЕС, съобщава кореспондентът на БНР от Кипър.

Междудържавното споразумение между Кипър и Египет е първото подобно транснационално газово споразумение в Източното Средиземноморие, в съответствие със стандартите на ЕС. То дава политическа, правна, техническа и финансова рамка за изграждането на подводния тръбопровод, който ще свърже първото кипърско газово находище „Афродита” с терминал за втечнен газ в Египет, на разстояние от около 100 километра. По предварителни оценки изграждането на съоръжението ще струва до 1 млрд. евро.

Бъдещият газопровод е много важен за експлоатацията на кипърските газови находища и цялостното енергийно развитие на Източното Средиземноморие, като се явява част от изграждания коридор от различни инфраструктури за доставка на газ от региона за Европейския съюз. След преработката му в Египет кипърският природен газ от находището „Афродита” ще може да се изнася за ЕС и да допринесе за енергийната независимост и сигурност на Европа. Преговорите и сключване на търговско споразумение все още предстоят.

Напрежението в региона се засилва от Турция, която оспорва газовите сондажи на Кипър като „едностранни” действия, нарушаващи правата и интересите на Турция и кипърските турци за общите природни ресурси на острова. От началото на юни първата турска сондажна платформа „Фатих” /”Завоевател”/ е в Анталия с готовност да започне първия турски сондаж за газ в Средиземно море.

До два месеца американската компания „ЕксонМобил” ще започне своите проучвателни сондажи в изключителната икономическа зона на Кипър.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти